LiderJust – asociația absolvenților programului „Lideri pentru Justiție”

970848_533312056733017_2124869549_nAsociaţia LiderJust a prins contur în mod natural, iar apariţia sa în peisajul organizaţiilor non-guvernamentale cu profil juridic, în anul 2011, nu a fost deloc întâmplătoare, fiind rezultatul voinţei unora dintre absolvenţii programului Lideri pentru Justiţie, organizat de Programul Statul de Drept pentru Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer.

_Logo LFJ RO var. 2 copyCapitalul uman alcătuit din tineri profesionişti ce activează în domeniul juridic şi adiacent acestuia reprezintă elementul specific al asociaţiei, valoarea sa adăugată, iar când viziunea, iniţiativa, motivaţia şi consecvenţa, respectiv orientarea către schimbare fundamentală şi durabilă, cu impact în rândul societăţii sunt împărtăşite de un grup de oameni responsabili rezultatul nu poate fi decât benefic.
Astfel, în contextul în care nevoia de leadership autentic a fost şi continuă să fie resimţită nu doar la nivelul organizaţiilor statale, ci şi în rândul societăţii civile, am înţeles să ne asumăm rolul de a contribui la schimbarea pozitivă a sistemului juridic, stabilindu-ne drept obiectiv central promovarea leadershipului şi iniţiativei în justiţie, deziderat ce a devenit principiul diriguitor al întregii activităţi a asociaţiei.

Pentru că LiderJust reprezintă mijlocul prin intermediul căruia ideile liderilor entuziaşti şi carismatici se transformă în proiecte, iar proiectele devin realitate, ne onorează modalitatea în care activitatea noastră a fost receptată de către publicul ţintă şi percepută de partenerii noştri, responsabilizându-ne în acelaşi timp, tocmai pentru a garanta schimbarea reală şi sustenabilă a sistemului judiciar.
poze articol alexÎn acest sens, îşi merită pe deplin dreptul de a fi evidenţiate proiectele pe care LiderJust deja le-a implementat, alături de cele care sunt în curs de desfăşurare sau care urmează să fie realizate.

Proiectul de debut al asociaţiei a fost intitulat „Busolă în carieră” şi a reprezentat un program complex de orientare în carieră destinat studenţilor la drept, având trei componente principale:

– conferinţe organizate simultan în patru centre universitare (Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Constanţa) având drept tematică „Despre valori în cariera ta” (14 noiembrie 2011) şi „Despre alegeri în cariera ta” (7 martie 2012);
– stagii de formare profesională în cadrul unor instituţii publice şi/sau private partenere, organizate în două sesiuni, aprilie-mai 2012, octombrie-noiembrie 2012;
– activitate de mentorat, prin acordarea de sprijin în orientarea şi dezvoltarea profesională/personală.

Proiectul „Busolă în carieră” a fost implementat în parteneriat cu Centrul Cultural American şi a beneficiat nu doar de finanţare din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, ci şi de sprijinul vital al unor instituţii importante, fie publice, precum Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Tribunalul Bucureşti şi Judecătoriile sectoarelor 1-6 Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Consiliul Concurenţei, fie private, cum ar fi Stoica & Asociaţii, Dănilă, Petre & Asociaţii, Cunescu, Balaciu şi Asociaţii, Vernon şi David, BRD – Groupe Société Générale.

Pentru a reflecta impactul pe care primul proiect l-a avut, menţionăm că în cadrul conferinţelor au fost 24 de vorbitori şi 1.145 de participanţi, iar în stagiile de formare profesională au fost 61 de studenţi acceptaţi, din 151 de aplicaţii.
poze articol alex2Ulterior, la sfârşitul lunii august 2013, LiderJust a organizat „Leadership cu atitudine”, un curs complet de leadership pentru 20 de tineri profesionişti aflaţi în primii 5 ani de carieră, absolvenţi atât ai facultăţilor de drept, cât şi ai facultăţilor de ştiinţe politice, de jurnalism şi de economie.

Scopul programului a fost acela de a aduce împreună actori direcţi ai sistemului judiciar precum avocaţi, judecători, procurori, absolvenţi ai Academiei de Poliţie etc., dar şi jurnalişti, economişti şi analişti politici care au o activitate în domeniul justiţiei sau legată de mediul juridic, pentru a dobândi abilităţi şi cunoştinţe de leadership, dar şi pentru a-şi forma o viziune despre sistemul de justiţie din România.

De asemenea, în perioada octombrie-decembrie 2014, în parteneriat cu asociaţia Expert Forum şi Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer am demarat proiectul „Consolidarea statului de drept într-un spaţiu al schimbării”, ce a presupus organizarea a 6 conferinţe (Iaşi, Constanţa, Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti) deschise studenţilor în drept şi profesioniştilor, cu subiecte precum: principii democratice, statul de drept, separaţia puterilor în stat şi mecanismele necesare pentru a crea şi consolida balanţa instituţională.

Totodată, alături de asociaţiile Expert Forum şi Funky Citizens am elaborat o serie de comentarii privind Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 pe care le-am transmis Ministerului de Justiţie.

poster 1În prezent, derulăm proiectul „LiderJust Café”, ce constă în organizarea unor discuţii informale pe diferite teme, publicul ţintă fiind, din nou, studenţii în drept. Prima serie de discuţie are ca obiect „Rolul justiţiei şi al presei în democraţie”, una dintre întâlniri având deja loc la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept (24 noiembrie 2014), iar următoarea se va desfăşura la Universitatea „Nicolae Titulescu”, Facultatea de Drept (11 decembrie 2014).

Întrucât intenţionăm ca LiderJust să devină o autoritate în rândul organizaţiilor non-guvernamentale cu profil juridic, activitatea pentru anul 2015 va fi orientată către consolidarea statutului de asociaţie alcătuită din oameni integri, echilibraţi şi cu o gândire progresistă, dedicaţi ideii de generare a schimbării în bine a sistemului judiciar.

În acest sens, vom continua proiectul „LiderJust Café”, prin organizarea unor discuţii informale privind teme de interes actual pentru studenţii în drept, iar alături de Centrul Român de Politici Europene vom implementa un proiect integrat de educaţie juridică în licee, cu scopul de a insufla tinerilor cultura juridică.

De asemenea, un alt proiect care va prinde viaţă în parteneriat cu Forumul Civic Educaţional are în vedere „Valorile fundamentale ale statului de drept”, care se referă la conştientizarea faptului că statul de drept reprezintă „coloana vertebrală” a oricărei democraţii moderne, iar prin aplicarea acestui principiu se asigură faptul că toate autorităţile publice acţionează în limitele stabilite de lege, în conformitate cu valorile democraţiei şi ale drepturilor fundamentale, precum şi sub controlul instanţelor de judecată independente şi imparţiale.

Desigur, mai există şi alte idei de proiecte, motiv pentru care ne vom orienta către formarea unor grupuri speciale pentru fiecare proiect în parte, maximizând astfel activitatea asociaţiei prin demararea simultană a diferitelor proiecte.

Chiar dacă au fost lăsate spre final, importanţa lor este de netăgăduit, motiv pentru care mulţumirile noastre merg către toţi partenerii care ne-au acordat suportul necondiţionat în realizarea activităţii LiderJust, asigurându-i, totodată, de întreaga noastră apreciere.

Alex Bogdan Arghir este Judecător în cadrul Judecătoriei sector 2 București și membru în Boardul de conducere al Asociației LiderJust | Lideri pentru Justiție 2011 (Generația 2)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s