5 ani mai târziu

doruAu trecut 5 ani de zile de la încheierea primei selecții pentru programul „Lideri pentru Justiție”, 5 ani în care am construit, ne-am adaptat și am evoluat. În cele 5 ediții de până acum, 90 de tineri juriști aflați în primii ani ai carierei profesionale au trecut printr-un program integrat croit cu scopul de a le dezvoltă abilităţi esenţiale de leadership, management și comunicare. La acestea s-au adăugat informaţii de substanţă cu privire la principiile democraţiei, ale statului de drept, ale justiţiei în general şi nu în ultimul rând cu cele de etică profesională.

„Lideri pentru Justiție” este singurul program de leadership din România dedicat unei bresle profesionale, iar cei 90 de absolvenți au trecut printr-un proces unic de formare și transformare. Întorși în birouri, în sălile de judecată, în mediul ONG sau cel academic, absolvenții noștri au generat în jurul lor schimbări de comportamente, obiceiuri sau procese interne birocratice, și-au sprijinit colegii și au evoluat în cariera profesională. Toate aceste lucruri nu se văd cu ochiul liber însă adunate dau o altă perspectivă asupra justiției din România – un loc în care oamenii tineri refuză să se adapteze la vechile cutume și pun umărul la construcția unui sistem funcțional, independent și eficient în care cetățenii se pot încrede.

Societatea în ansamblul ei are nevoie ca un număr cât mai mare de modele și bune practici din interiorul sistemului să iasă la suprafață pentru schimbarea imaginii justiției din România. În ultimii ani de zile, justiția este nu doar unul dintre cele mai vizibile domenii în mass-media, ci și acea sferă care a reușit prin curaj și determinare să crească încrederea populației spre o valoare de 50%.

Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer prin programul „Lideri pentru Justiție” încearcă să contribuie la această schimbare prin rețeaua de 90 de absolvenți construită în jurul acelorași idei și valori și proiectele pe care aceștia reușesc să le implementeze la nivel individual sau în echipe de lucru.

Următoarea generație de participanți în program (ediția a 6-a, 2015) va avea șansa de a face parte dintr-o comunitate de tineri juriști conștienți de rolul fundamental pe care și-l pot asuma pentru ca schimbarea să fie până la capăt.

Doru Toma este coordonatorul programului „Lideri pentru Justiție” și Coordonator de Programe în cadrul Fundației Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est

poza1poza2poza3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s