Sistemul de justiție prin ochii unui procuror

(Interviul „Alexandra Lăncrănjan, procurorul îndrăgostit de “Caracatița”” a apărut pe site-ul http://www.Avocatura.com în data de 6 noiembrie 2014)

Avocatura.com: Un avocat celebru, despre care sigur ați auzit, domnul Piperea, îmi spunea recent tot într-un interviu că, dacă societatea românească nu se poate curate altfel, să se curețe prin intermediul DNA. Dvs. cum credeți că se poate însănătoși societatea românească?

lexaAlexandra Lăncrănjan (AL): Părerea mea personală, care sunt convinsă că nu este părerea publică, este că justiția penală intervine atunci când celelalte căi nu mai au nici un fel de succes și nicio variantă de a reuși. Cred că este, cumva, ultimul bastion. Atunci când lucrurile sunt atât de rele încât nimic altceva nu mai funcționează, ajungem în fața procurorului sau în cadrul procesului penal. Criminalizarea tuturor aspectelor din viața socială mi se pare că este o politică deloc oportună pentru stat, așa cum e el structurat acum, cât și pentru dezvoltarea pe termen lung.

Cu siguranță, un prim pas de însănătoșire a societății este educația. Pentru care, în timpul liber, în societatea civilă, lupt cu toate puterile.

Avocatura.com: Inclusiv educația juridică, pe care încercăm să o facem și noi.

AL: Da. Dacă dorim o societate sănătoasă, ar trebui să ne educăm copiii, ar trebui să instaurăm valorile democratice de la o vârstă cât mai fragedă, ar trebui să fim în dialog constant între profesiile care fac parte din stat în sens larg. De asemenea, ar trebui ca fiecare în parte să ne exercităm profesia cu bună-credință și la cele mai înalte standarde profesionale.

Cred să societatea se însănătoșește dacă fiecare face pe partea lui, pe bucata lui profesională, tot ceea ce poate. De asemenea, cred foarte mult în implicarea societății civile, în treburi care sunt tradiționale ale statului. Cred în implicarea societății civile în justiție, în educație și în sănătate. Cred că, la acest moment, România are parte de organizații din ce în ce mai puternice în domeniul acesta și de parteneriate din ce în ce mai puternice între instituțiile statului și societatea civilă.

În rezumat, societatea noastră se va însănătoși – nu știu cât de bolnavă este realmente, dar se va însănătoși odată ce vom afla că educația de la vârste fragede este pilonul principal al unei democrații stabile. În momentul în care vom schimba paradigma educației și ne vom învăța copiii că există valori pe care trebuie să le apere.

În momentul în care instituțiile vor fi transparente și deschise și integritatea nu va fi un deziderat, ci va fi o normalitate, cel puțin în sistemul de stat. Și cred că administrația, în sens larg, și partea de business și societatea civilă sunt nevoite să coopereze pentru promovarea unor valori simple pe care toți le-am învățat în cei 7 ani de acasă, măcar prin educație religioasă.

Avocatura.com: Probabil ați citit interviul nostru cu domnul Cristi Danileț, cel mai vocal judecător român. Dumnealui vorbea despre responsabilitatea magistraților de a ieși în public, de a fi deschiși si de a face educație juridică populației. Și vă întreb pe Dvs. de ce nu vedem mai mulți magistrați – inclusiv din noua generație – care să apară și să facă popularizare statului de drept? E transparentă Justiția din acest punct de vedere?

AL: Justiția este transparentă, dar există o rezervă a magistratului care ar trebui să fie respectată. Este o normalitate a Corpului magistraților să nu fim foarte vocali, există alți jucători în sistemul de educație care ar putea fi implicați, există Ministerul Educației, Ministerul Justiției – ei sunt chemați să facă politica publică pentru educație. Evident, sunt multe parteneriate, sunt o mulțime de magistrați care sunt implicați în societatea civilă și în proiectele sociale.

Colegii mei din Asociația LiderJust sunt acei magistrați care sunt implicați în schimbarea paradigmei în educație. Cred cu tărie în funcția socială și în implicarea sistemului de justiție în societate; cred că dincolo de a face dreptate în sala de judecată sau în cadrul Ministerului Public, Corpul magistraților are o datorie de a se implica social. Motiv pentru care, în formele prevăzute de lege, în afara orelor de program, în timpul nostru liber, încercăm să dezvoltăm cât mai multe programe care să aducă Justiția foarte aproape de cetățean, ca beneficiar al actului de justiție și să creăm o nouă generație de tineri care au foarte bine așezate principiile democrației, care au noțiuni juridice elementare și care se pot descurca în viață plecând de la valori precum integritatea și protejarea statului de drept.

Avocatura.com: Sunteți și președinta asociației LiderJust. Spuneți-ne, vă rugăm, cum ați ajuns să o conduceți, ce vă propuneți ca asociație, care sunt valorile pe care le promovați, și cât de important este să promovam aceste valori. Poate vă putem fi parteneri în acest demers?

AL: Este o poveste foarte frumoasă a asociației noastre. Toți membrii Asociației LiderJust au trecut inițial printr-un program de formare înființat de Konrad Adenauer, “Lider pentru Justiție”; deci etapa incipientă a acestei asociații a fost formarea noastră ca viitori lideri pentru Justiție. Din fericire pentru mine, am fost în prima generație a acestui program, iar la finalul perioadei noastre de formare am hotărât să înființăm o organizație non-guvernamentală a alumnilor, care să se implice în domeniul Justiției și în viața socială cât mai activ. Și așa a apărut LiderJust.

Fiecare generație care trece prin programul “Lideri pentru Justiție” ni se alătură în Asociația LiderJust și suntem din toate mediile posibile ale sistemului de Justiție. De aceea spun că nu există prejudecăți, deoarece colegii mei de asociație sunt judecători, sunt procurori, sunt avocați, sunt mediatori, sunt consilieri juridici în primării, sunt oameni care lucrează în instituțiile europene, suntem cam din orice formă a exercitării profesiilor juridice. Și avem valori comune, avem respect reciproc pentru ceea ce face fiecare în timpul programului, iar seara – pentru că, de obicei, doar atunci ne putem întâlni – plănuim cum schimbăm societatea în România, sau cum salvăm Universul, cum îmi place mie să spun.

Suntem o asociație la început de drum, înființată în 2011. Domeniile noastre de activitate nu sunt neapărat restrânse, dar cu prioritate ne implicăm în mediul juridic și în mediul educațional. Am avut, până la acest moment, trei proiecte – “Busolă în carieră”, care a fost destinat studenților din anii III și IV de la facultățile de Drept, care nu erau hotărâți ce se vor face când vor fi mari și nu știau exact cu ce se mănâncă fiecare profesie juridică, astfel încât au avut parte de internshipuri și de conferințe în mai multe instituții din mediul juridic pentru a se decide.

Toți cei care au participat la program au rămas foarte apropiați de asociație, mulți dintre ei au continuat și au mers în programul “Lideri pentru Justiție”. Am avut o școală de vară pentru tineri profesioniști, nu neapărat din mediul juridic, de dezvoltare a abilităților personale și de formare în domeniul “soft skills” care a fost pentru noi – cei care am organizat-o, un eveniment minunat ce ne-a dat oportunitatea de a cunoaște oameni din alte domenii, dar care, tot la fel, erau destul de departe de ce înseamnă justiție și așa am reușit să legăm niște prietenii foarte frumoase.

Avem în derulare un proiect cu Expert Forum, despre consolidarea statului de drept într-un spațiu al schimbării, în cadrul căruia au avut loc conferințe în centrele universitare din România, cu mulți invitați care au multe de spus în domeniul Justiției. Încercăm să aducem cât mai aproape de tinerii profesioniști din Justiție concepte care par destul de vagi, cum este democrația participativă, implicarea în luarea deciziilor, apărarea statului de drept. Ele sunt toate concepte foarte frumoase, numai că tinerii au reale probleme de a vedea varianta concretă – cum exact le aplicăm, cum exact le apărăm, ce putem să facem ca să le promovăm și aici noi încercăm să intervenim și să le explicăm cum e de partea cealaltă, când deja ai ajuns profesionist al dreptului și cum poți în fiecare zi să aperi valorile tale ca absolvent sau student al Facultății de Drept.

De asemenea, în perioada următoare vom avea proiecte foarte diversificate. Urmează să dezbatem și strategia pentru Justiție pentru următorii șase ani cu reprezentanți ai Ministerului Justiției. Vom avea proiecte de educație juridică în licee, pentru tineri care sunt la momentul în care pot fi formați și li se pot explica valorile pe care trebuie să le apere ca oameni mature.

Alexandra Lăncrănjan este procuror și purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, Președinte al Asociației LiderJust | Lideri pentru Justiție 2010 (Generația 1)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s