Stagiar in Bundestagul german

EvyDin biroul meu îi văd pe alţi angajaţi ai Bundestagului german: unii îşi beau cafeaua de dimineaţă şi citesc ziarul, alţii redactează cu spor e-mailuri sau telefonează, iar alţii sunt în şedinţă, discutând probabil cele mai noi evenimente din Ucraina. Keyword: transparenţă. Oricare cetăţean se poate convinge că statul lucrează pentru el: clădirile de birouri sunt îmbrăcate în sticlă, iar vechiul sediu al parlamentului a fost transformat într-un spaţiu utilitar, luminos, cu o cupolă imensă, de unde vizitatorii (cei circa 3 milioane pe an) o pot vedea direct pe cancelara Angela Merkel vorbind în plen. Parlamentul Germaniei este una dintre cele mai deschise instituţii ale statului din toată lumea, atât la propriu, cât şi la figurat.

Bursa Internaţională Parlamentară este cel mai longeviv şi de succes program derulat în Parlamentul Germaniei: de 28 de ani începând, aici au fost găzduiţi timp de 5 luni viitori ambasadori, miniştri, secretari de stat, ong-işti şi nu numai. Programul constă în două elemente principale: o practică în biroul unui parlamentar german aparţinând unui partid de la putere sau din opoziţie, iar, în paralel, un intens program intercultural şi social: seminare tematice, prezentări ale diverselor probleme politice şi istorice din cele 31 de ţări reprezentate aici, printre care şi Israel, Kazahstan, Georgia, SUA sau Armenia, excursii organizate de fundaţiile politice colaboratoare ale celor mai importante partide din Germania. În acelaşi timp, participanţii vor urma cursurile uneia dintre cele trei facultăţi partenere: Humboldt, Freie sau Technische Universität Berlin. Bursa cuprinde şi o parte financiară ce se ridică la 450 € lunar, cazarea fiind asigurată. Programul prezintă o componentă politică foarte puternică, însă nu presupune apartenenţa la vreun partid politic sau o anumită orientare în acest sens, iar scopul acestuia este de a promova valorile democratice şi importanţa statului de drept în rândul tinerilor interesaţi de parlamentarism.

Dl. Gunther Krichbaum – Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, membru al CDU/CSU (Partidul creştin-democrat în Germania) este parlamentarul ‚meu‘ – fiecare avem un parlamentar al ‚nostru‘, un mentor. Împreună cu acesta pot participa la şedinţele Comisiei şi întâlnirile oficiale cu delegaţii ale diferitelor ţări europene, printre care şi Muntenegru, Albania, Macedonia sau Italia. Pentru a patra oară ales în Parlament, Dl. Krichbaum cunoaşte deja mersul lucrurilor, însă chiar şi acum mai are uneori sentimentul că poate fi mai prezent pentru oamenii din circumscripţia sa electorală – Pforzheim, Landul Baden-Württemberg. Se poate observa de departe că alegătorii au încredere în el, îl consideră a fi unul dintre ei, ca având aceleaşi rădăcini şi nu ezită să ia legătura cu el, fie prin poştă, fie telefonic, pentru a căuta ajutor în diferite probleme. Mai mult de atât, chiar şi elevii se arată interesaţi de persoana şi munca domnlui Krichbaum: în fiecare an, peste 500 de elevi vin în vizită la Bundestag şi discută despre cele mai recente evenimente, simulează procesul legislativ şi vizitează cele mai reprezentative locuri în Berlin. Împreună cu cei trei colegi din birou organizăm toate aceste vizite, răspundem scrisorilor venite din partea cetăţenilor, planificăm agenda viitoarelor întâlniri şi documentăm diferite luări de poziţie. Pe lângă muncă şi întâlniri serioase, programul din Berlin oferă multe alte alternative: plimbări, filme, baruri, dezbateri – toate acestea într-un cadru familiar, degajat. Capitala Germaniei este un oraş nonconformist, de multe ori extravagant, dar mereu plin de viaţă.

Mai multe detalii referitoare la procesul de selecţie şi derularea programului se găsesc aici: http://www.bukarest.diplo.de/__Zentrale_20Komponenten/Ganze-Seiten/de/Politik/IPS-2012-de.html?site=77117    

Evelyn Kloss, fost stagiar Bundestag | Generatia 4 – Leaders for Justice 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s