Analiza economică a dreptului – un alt fel de preocupare

Aron SamuDin punct de vedere profesional, cercetarea acetui vast tărâm interdisciplinar îmi ocupă aproape tot timpul. Nu este însă o sarcină împovărătoare, o consider mai degrabă îndeplinirea unei datorii în serviciul dezvoltării statului și sistemului de drept.

Datorie pentru că am fost norocosul beneficiar al unui Fellowship în cadrul Louisiana State University Paul M. Hebert Law Center din SUA, ocazie cu care am descoperit și urmat primii pași în calea acestui model modern de analiză științifică. Și cu toate că termenul de doi ani de la terminarea studiilor masterale mă absolvă din punct de vedere legal de datoria de diseminare a rezultatelor cercetării mele, obligația morală persistă.

Cu atât mai mult cu cât, între timp am devenit absolvent al programului Leaders for Justice în cadrul generației 2013. Credința centrală care mi-a fost insuflată, că în societate schimbarea benefică optimă izvorăște din interior, și nu în mod întâmplător, ci ca alegere conștientă a tinerilor în fiecare activitate pe care o desfășoară, mă impresionează profund în continuare.

Astfel, în condițiile în care se prefigurează schimbarea cadrului juridic fundamental al României, Constituția națională, mă simt nevoit să contribui la acest proces de importanță majoră cu mai mult decât un simplu vot. Ca specialist în științe juridice și economice și cetățean care dorește țării și celorlalți membri ai societății cel mai înalt grad de împlinire cu putință, simt că trebuie să tratăm modificarea cu maximă seriozitate. În vremurile tulburi pe care le traversează regiunea în care trăim, atât din punct de vedere geo-politic cât și socio-economic, deciziile nu mai pot fi impuse sau reprezenta experimente lipsite de fundamente solide. Orice probleme costă, iar lipsa accesului la resursă umană calificată sau la un cadru de analiză modern nu constituie scuze. Analiza economică a dreptului reprezintă astăzi un alt fel de preocupare, care merită toată atenția noastră.

În prezent, cariera profesională îmi este concentrată pe studiul și aplicarea ei practică, în sprijinul libertății, dreptății și solidarității, care nu sunt valori uitate de generația din care fac parte. Cea mai vie dovadă în acest sens se regăsește și în rândurile exprimate de ceilalți colegi ai mei între aceste coperți, prin urmare efortul colectiv în vederea susținerii și dezvoltării statului și sistemului de drept continuă intens cu sprijinul indisolubil al Konrad-Adenauer-Stiftung, fapt pentru care sunt deosebit de recunoscător.

drd. Aron Samu, specialist domeniul Economie și Afaceri Internaționale, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca | Lideri pentru Justiție 2013 (Generația 4)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s